Thursday, September 4, 2008

Organisch gecertificieerd

Het overschakelen van conventioneel naar biologisch was voor ons een grote sprong in het diepe. We zijn in december 2004 in conversie gegaan en alle boeren hier in Paarl verklaarden ons toen voor gek. Dat kan niet, dat gaat je geld kosten en we spreken jullie over een jaar of wat wel!
Tussen 2002 en 2004 hadden we eerst de wijngaard op orde gebracht waar een lagere opbrengst per hectare een grote rol in speelde. Langzaam groeide in deze periode ook de gedachte dat als een plant zich gezond voelt, waarom zou je dan preventief moeten spuiten tegen ziektes. Dat is bij mensen toch ook niet zo! Dus daar gingen we dan eind 2004. Na elke regen “scheten wij peentjes” want dat is namelijk HET tijdstip dat ziektes zich verspreiden in de wijngaard. Nu na ruim 3 jaar is dat gelukkig niet meer zo. Wel blijven we met name tussen half september en half december heel allert en lopen, soms wel eens te vaak, rond om te kijken of er toch echt geen.......
Elk jaar worden we 1 of 2 keer gecontroleerd door de BDOCA, een zuid afrikaanse organisatie die biologisch certificeert en in europa gelinkt is met Demeter, een autoriteit op het gebied van biologisch boeren. Prima mensen van de BDOCA, maar nog wel erg grijze wollen sokken en organisatorisch (dus) een ramp. Vanaf de oogst 2008 (februari) zijn we officieel biologisch gecertificeerd, maar het krijgen van goedkeuring voor het gebruik van het biologisch logo op ons etiket bleek begin augustus toch echt te moeilijk te zijn. Dus toen hadden we alleen nog de uitweg om stickers (kortere doorlooptijd) te laten drukken met dit logo. Gisteren middag hebben we uiteindelijk de goedkeuring en artwork ontvangen. Dit naar zeer zware bedreigingen aan het adres van deze goedbedoelende medemens. Vandaag gedrukt en morgen op de fles! Zucht... een heel zware bevalling, maar we zijn trots. Het is ons gelukt en een van de weinigen in Zuid Afrika!