Thursday, November 19, 2009

Suier


Wij suieren al weer een week of 3. Dit start half oktober en eindigd eind november/begin december. Naast onze eigen mensen zijn er dan zo’n mannetje/vrouwtje of 25 extra bezig in de wijngaard. Als je een wijnrank door het jaar gewoon zijn gang laat gaan groeit die alle kanten op. Dat betekent dat er heel veel loten worden gevormd, waar dan ook weer trossen druiven aan proberen te groeien. Nu heeft 1 tros druiven een loot nodig van bij voorkeur ongeveer 1.5 meter lang en kan een volwassen stok niet meer dan tussen de 12 en 18 trossen aan. Dit afhankelijk van de leeftijd van de wijnrank en de kwaliteit van de grond waar deze op staat. Het is dus zaak om de wijnrank zodanig te vormen (= suieren) dat de druiventrossen optimaal rijp kunnen worden én er voldoende lucht bij de druiventrossen kan komen. Ook dit laatste is zeer belangrijk, want als het te dompig wordt rondom de druiventrossen kunnen deze later in het seizoen gaan rotten en vergroot ook de kans op ziektes nu.