Thursday, January 6, 2011

46,43 en 42....

...graden de laatste dagen. Dat gebeurt hier altijd 1 en soms 2 keer per jaar. Extreme hitte dus. Niet goed voor de druiven want ook de druivenrank denkt ook zols de meeste mensen aan zichzelf als zoeiets gebeurt. Alle systemen worden dan afgesloten met het oog op survival. Dat betekent ook dat er vocht wordt ontrokken aan de druiven zelf en dat is natuurlijk niet goed! Belangrijk is het dan dat je water levels in de grond goed zijn. De juiste balans niet te hoog en niet te laag. Te hoog betekent dat de wijnrank zelf blijft groeien en dat wil je niet in deze fase van rijping, maar zeker ook niet te laag want dan kan je je hele oogst verliezen bij extreme hitte zoals nu. Er zijn hier allerlei apparaten voor om dit te meten, maar het beste blijft natuurlijk toch om veel in de wijngaard te zijn en te weten/voelen hoe de situatie ter plekke is. En dat kan per 10 meter verschillend zijn. De laatste dagen samen met Donevine flink gezweet om te bepalen waar we her en der wat extra water gingen  geven. Voor een van onze werkenemers werd de hitte echter te veel. Hij (Andries, zie foto van hem in betere tijden) viel letterlijk om bij ons pomphuis.Die dus maar even naar huis gestuurd.