Sunday, February 13, 2011

Bijzonder weekend

Dat kun je wel zeggen. Maud 21, jawel nu echt volwassen, Mandela 21 jaar geleden vrij en dit weekend met Udo, Josef, Mar, Arjen van kasteel Engelenburg en Donevine een speciale wijn gemaakt. Natuurlijk Chenin Blanc, maar dan met 40 uur druiven schil contact. Normaal is het schil contact bij witte wijn minimaal.  Echter, indien subtiel toegepast kan het extra smaak geven. Maar het kan dus fout gaan en dan krijg je een wrange smaak. Wie niet waagt wie niet wint, dus vrijdag ochtend geparst, vrijdag middag ontsteeld en in de plastic kuipen. Bevroren flessen, dry ice om de temperatuur van het druivenschillen/sap terug te brengen naar ongeveer 10 graden zodat geen fermentatie kon gaan plaatsvinden. Dat was niet makkelijk want ons "keldertje" heeft namelijk geen koeling. Na een zware avond ;-) want er moest weer veel wijn worden geproefd vanochtend met zijn allen om 6 uur aan de bak om de druivenschillen plus sap subtiel te persen wat eigenlijk meer neerkwam op het begeleiden van het sap uit de kuipen, via de pers naar het nieuwe frans eiken vat en een second fill baby barrel. Om 9 uur waren we klaar en tijd voor het zwembad en een groots ontbijt!! We bewaren een aantal flessen totdat Maud 30 wordt en dan trekken we er minimaal 1 open. We hebben er nu al zin in!!