Wednesday, March 16, 2011

In de ijskast...

..staan 8 plastic flesje met daarin een sample van onze verschillende biologische sappen van 2011, die we vanmiddag hebben geproefd. Drie mogen zich al wijn noemen, want deze zijn klaar gegist, waaronder de rosé en de ongehoute Chenins. De waardes van de balling van de andere vijf liggen nog tussen de 1.8  en 8.4. Klaar gegist betekent -2, dus moeten zij eerst nog flink "doorwerken" voordat de titel wijn ook door hen mag worden geclaimd! Omdat de laatste gisting altijd langzamer gaat als de eerste staan de vaten nu ook in een andere kelder, waar de gemiddelde temperatuur iets hoger is, namelijk een graad of 17. Alhoewel het nog steeds vroeg dag is lijkt het mooi te worden. Zeker naar de onghoute Chardonnay zijn we benieuwd, want deze hebben we in de laatste 9 jaar slechts 1 keer gemaakt. Heidi de assistent wijnmaakster, die ook meeproefde, was lyrisch over haar baba: lekker vol en rond, en ze smaakt naar gestoofde peertjes! Vanavond nog een keer proeven.