Wednesday, February 8, 2012

PetNat




Wat is er mooier als bubbeltjes van je eigen huis. Cap Classique (Dat is de Zuid Afrikaanse champagne) is er al in vele soorten en formaten, maar een zogenaamde PetNat nog niet. Deze wordt in Frankrijk gemaakt van Chenin Blanc druiven. En maakt vaak geen gebruik van toegevoegde gisten. Dat spreekt ons als biologische boeren natuurlijk aan. En toen we verschillende PetNat's  de afgelopen zomer in de Loire proefden waren we helemaal verkocht. Fantastisch!! Maar hoe dit te doen als je alleen druiven hebt en verder eigenlijk niets weet over hoe dit te maken.....
Na wat rondbellen vonden we een oenoloog uit Reims, die in Zuid Afrika Cap Classique boeren adviseert. Hij vond het idee (PetNat is nog nooit gemaakt van Zuid Afrikaanse Chenin Blanc druiven) zo leuk dat hij gratis zijn diensten aanbood. We moesten alleen een ruimte vinden die een temperatuur heeft van tussen de tussen de min 1 en 15 graden. De temperatuur in normale wijnkelders ligt tussen de 12 en 18 graden dus op zoek gegaan naar een specialist op het vlak van coldrooms in Paarl. Gelukkig gevonden en jawel ook zij zijn enthousiast.
We mogen er de komende drie weken gratis staan. Voor PetNat heb je relatief lage suikers, hoge zuren en lage PH's nodig. Gisteren gaven de monsters, die we tweedagelijks nemen in de wijngaard, aan dat de druiven precies aan deze specificaties voldeden. Oogsten dus.
Vanochtend hadden de druiven het nog warm, nu echter heeeeeeeeeeel koud. In de frigo met een temperatuur van net onder het vriespunt. Zaterdag de volgende stap in het proces, als alles goed gaat; het blijft tenslotte een experiment. Leuk!!