Friday, September 14, 2012

Na de brand....



...in 2011 op Groot Parys hebben we de verbrande wijngaard (ongeveer 10 hectare) eerst ruim één jaar de vrije hand gegeven om te laten zien of er nog voldoende leven was om hernieuwd in produktie te worden genomen. Voor wat betreft de Chenin Blanc was dit eigenlijk geen vraag voor ons, maar wel met de Chardonnay. Deze wijngaardstokken zijn namelijk heel dicht bij elkaar geplant en daardoor kon de brand meer schade aanrichten. We weten nu zo'n beetje het resultaat. In de Chenin Blanc zijn er slechts 10 % van de stokken geheel dood, in de Chardonnay minimaal 30 %. 40 % niet aangetast dus, 30 % wel aangetast, maar niet dood. De wortels leven nog, alleen de bovenstok is dood. We zijn nu bezig om deze 30 % (is ongeveer 5000 stokken) af te zagen en hernieuwd op te leiden met nieuwe loten die vorig jaar onder aan de stam zijn uitgelopen. Veel werk, maar dankbaar. Oude stokken geven in principe namelijk betere wijnen dan jonge stokken. Niet volgend jaar, maar het jaar daarop weer een mooie oogst Chardonnay. 3 jaar na dato! En wederom blijkt dat wijnboeren een long term business is. ;-)