Monday, February 4, 2013

De kop is eraf



                                

Vandaag de eerste druiven googst voor de 2013 sparkling Chenin Blanc. Hoge zuren heb je hiervoor nodig en die  heb je nu (vroeg in het oogstseizoen) 
in de druiven. Met het bakkie de druiven naar de coldstore gebracht alwaar de druiven (600 kilo) nu staan af te koelen tot minus 1 graden tussen honderden  tonnen aan fruit die ook in de koelkamers staan in afwachting van levering aan de rest van de wereld. Een mooi gezicht!! Morgen vroeg de druiven weer ophalen en op Groot Parys met de hand ontstelen en daarna persen. Het volle vat wordt dan opgeslagen bij ongeveer 15 graden waarna de fermentatie kan beginnen. Een kan met 20 liter druivensap wordt terug gehouden en die wordt opgeslagen in een ruimte waar het ongeveer nul graden is. Het sap mag namelijk niet gaan gisten en wordt in een later stadium gebruikt voor de tweede gisting die in de fles plaatsvindt. De opslag van de kan gebeurt dit jaar op een wel zeer interessante locatie. Morgen meer!