Thursday, March 28, 2013

Na een kort...






...nachtje vroeg in de ochtend met Mothiba en Kananelo de logistieke opstelling voor het ontstelen en persen doorgenomen. We hadden al besloten om het vat in een rondavel te zetten. Alhoewel deze lang geleden gebouwd is met slechts riet en leem blijkt dit toch nog steeds de koelste  ruimte te zijn. Koeler zelfs als gebouwen met dikke muren die op hetzelfde terrein staan. Een ander issue wat getackled moest worden was de vloei van het sap van de pers naar het vat. We hebben geen pomp dus moest er gebruik worden gemaakt van gravity feed. Ons bakkie was te laag, maar gelukkig kwam Mothiba met de oplossing van hun vrachtwagentje. Alles klaar voor de pars (oogst) en dus met zijn allen naar de wijngaard in de bergen. En daar (altijd spannend) hingen de druiven er echt prachtig bij. Dit ondanks de vele hagelbuien tijdens het regenseizoen. Waar we ook blij van werden is dat ondanks dat Lesotho zomer regens ontvangt de wijnranken toch gestopt waren met groeien en al hun energie in het rijpen van de druiven konden stoppen. Dat was nog een van de vraagtekens die we hadden in het kader van het maken van een kwaliteits wijn in Lesotho. Kwaliteit kan namelijk alleen als de groei van het loof stopt en de plant zich dus geheel kan focussen op het rijpen van de druif. Het oogsten zelf ging met zijn achten snel en we waren dus met de druiven op het vrachtwagentje al snel weer richting het vaatje dat in blijde afwachting in de rondavel lag te wachten. :-)