Wednesday, December 25, 2013

Iced wine...


...maakten we op heel kleine schaal in 2013 voor de eerste keer. Een experiment, waar mee we alvast wat ervaring wilden opdoen met het maken van ijswijn. In Lesotho zouden we namelijk in de toekomst een ijswijn kunnen maken omdat daar in sommige jaren de temperatuur tot minus 7 daalt. Onze iced wine is volledig naturel. We hebben zelfs geen sulphur toegevoegd. Dat laatste heeft echter geleid tot een wijn die nog letterlijk leeft in de fles. Bacterien zijn niet allemaal gedood en zorgen voor een soort van tweede fermentatie in de fles. Door de druk schiet er af en toe ook een kurk uit. Dit alleen als de wijn buiten de koelkast wordt bewaard. Deze ijswijn is dus zeker niet geschikt om verstuurd te worden naar Nederland. We hadden hem bij tijdens het kerst/verjaardagsdiner bij Bosman, een gerenommeerd restaurant in Paarl. Vanaf hun stoep kijk je uit op Groot Parys, eigenlijk buren dus. Het restaurant heeft niet alleen een sommelier maar ook een hoofd sommelier. De sommelier die onze ijswijn opende, rook en inschonk zag met grote ogen de belletjes verschijnen in het glas. Dat MOEST de hoofdsommelier ook ruiken en proeven. Tien minuten later was er een afspraak gemaakt met hem, om op tweede kerstdag s'ochtends vroeg al onze Chenin Blanc te komen proeven. Wie weet wil hij nog wel wat van onze iced wine kopen, verschepen kunnen we hem zoals gezegd toch niet en alle resterende 50 flessen krijgen we nooit, zelfs niet met bezoek, op. En ja, het kerst diner was dit jaar wederom eeeeeeeeeeeeeeeeeerg gezellig.