Tuesday, January 7, 2014

Degorgen

                                              STAP 1

Vandaag 260 flessen met onze sparkling 2013 Chenin Blanc naar een bevriende wijnmaker gebracht. De tweede fermentatie in de fles is al een tijdje klaar, de smaak nu mooi, de voorraad in Nederland op, dus tijd dat we gaan degorgen. Stap 1 in dit proces is het heel voorzichtig draaien van de fles zodat de restanten aan gistcellen direct onder de kroonkurk komen. Hiervoor worden de flessen heel langzaam 180 graden gedraaid zodat de fles letterlijk op zijn kop staat met het restant aan gistcellen direct onder de kroonkurk. Vroeger werd dit altijd met de hand gedaan, tegenwoordig zijn hier handige machines voor. Dit proces duurt een 5 tal dagen. Daarna is het tijd om de kroonkurk met restant gistcellen eraf te schieten, een heel klein beetje op te vullen met stille wijn en dan opnieuw af te sluiten met de alom bekende champagnekurk. Dit alles neemt niet meer dan een seconde. Ergens volgende week dus zal onze tweede jaargang sparkling gereed zijn. Tijdens het schrijven loopt het water me in de mond. Een duidelijk teken dat we er zelf ook zin in hebben!! :-)