Thursday, February 13, 2014

Spoedbevalling!!




Hals over kop moest er vandaag gebotteld worden. Een soort spoed bevalling dus. Na meting vanochtend bleek de restsuiker in het vat geoogst, ontsteeld en geperst door Nederlandse vinologen op Groot Parys tijdens hun bezoek in Zuid Afrika "nog slechts" 21.4 te zijn. Dat betekent omgerekend naar druk (bij droog vergist) ongeveer 5.5 bar. En 5.5. bar is echt minimaal benodigd. Snel dus kroonkurken geregeld en flessen. Klein probleem, de flessen waren niet op voorraad en konden alleen gehaald worden in Cape Town bij de fabriek. Deze fabriek is echt mega en we hebben daar dus de kleinste bestelling ((namelijk een pallet (676 flessen) champagne flessen)) ooit opgehaald. Daarna door naar Scali, alwaar Willie reeds alles in gereedheid had gebracht om de flessen te vullen. Met een klein pompje werd de wijn naar een plastic container geleid op 3 meter hoogte boven op een van zijn vaten alwaar het gekoeld werd. Daarna gravity feed middels een soort tapsysteem (denk letterlijk aan de Heineken thuistap) in de fles. Na anderhalf uur "tappen" zit het nu dus in de fles. En nu maar hopen dat de fermentatie keurig wordt afgemaakt in de fles!!!!