Friday, March 27, 2015

Schroefdop of kurk?

De serieuzere wijnen worden nog steeds vaak afgesloten met kurk. Uit eigen ondervinding weten we dat hoe goed/duur de kurk ook is "kurk" blijft voorkomen. Minimaal 2 % denken we. Maar hoe zit het op het vlak van smaak. Voor jonge wijnen is het reeds bekend en geaccepteerd dat de schroefdop ook de beste afsluiting is op het vlak van consistentie in smaak. Hoe zit het echter met veroudering, de serieuzere wijnen dus. Steeds vaker lezen we (meer en meer onderzoeks-resultaten worden bekend) dat de schroefdop het daar op smaakgebied ook wint van kurk, dus niet alleen geen "kurk" meer, maar ook een betere prestatie op smaakvlak.  Zelf drinken we zo af en toen een oude Chenin Blanc van Domaine des Baumard uit de Loire, die reeds langer dan 10 jaar met schroefdop wordt afgesloten. Naar genoegen moeten we zeggen, ook de oude jaargangen. Tijd dat Groot Parys dit jaar ook volledig overgaat naar schroefdop lijkt ons, toch?